امروزه به دلایل تحریم های اینترنتی در ایران اکثر مردم به استفاده از vpn ها و خصوصا نسخه های رایگان روی آوردن. اما استفاده از آن ها مشکلات و خطراتی رو به همراه داره که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم و در نهایت راه حل جایگزین برای رفع تحریم های اینترنی را معرفی می کنیم.
vpn چیست؟
VPN، یعنی “شبکه خصوصی مجازی” و یه ابزاره که بهت کمک میکنه توی اینترنت به صورت ناشناس حرکت کنی. وقتی از VPN استفاده میکنی، اطلاعاتت از طریق یه تونل خصوصی میره و دیگران نمیتونن بفهمن که تو دقیقاً کجاها میچرخی یا چیکار میکنی توی اینترنت.
خب، فرض کن تو میخوای به یه مغازه بری ولی خیابانی که مغازه توشه بسته شده. الان تو چیکار میکنی؟ ممکنه یه راه دورتر پیدا کنی و از اون طریق بری به مغازه. فیلتر شکن یا VPN هم دقیقا همین کارو میکنه ولی در دنیای اینترنت.
وقتی تو سایتی رو باز میکنی، اطلاعات از کامپیوترت میره به اون سایت و برعکس. وقتی یه فیلتر یا ممنوعیتی هست، مانند یه دیوار یا مانع، تو نمیتونی به اون سایت دسترسی پیدا کنی.
اما وقتی از یه VPN استفاده میکنی، این یعنی تو داری از یه “راه دورتر” یا “تونل مخفی” استفاده میکنی تا به اون سایت بری. VPN اول اطلاعات رو میفرسته به یه سرور (یه کامپیوتر دیگه) در جایی که ممنوعیتی نداره، و بعد اون سرور اطلاعات رو میفرسته به سایت مورد نظرت. وقتی جواب میاد، همین مسیر رو برعکس میزنه.
یه مثال ساده:
فرض کن اینترنت یه شهر بزرگه و وبسایتها خونههای این شهرن. وقتی تو میخوای به یه خونه بری، معمولاً همه میتونن ببینن که تو از کجا آمدهای و به کجا میری، چون از راههای عمومی استفاده میکنی. حالا VPN مثل یه تونل زیرزمینیه که فقط تو میتونی ازش استفاده کنی. وقتی وارد این تونل میشی، هیچکس نمیتونه ببینه که تو دقیقاً کجا داری میری یا از کجا آمدهای. وقتی از این تونل خارج میشی، توی یه نقطهی دیگه از شهر ظاهر میشی و هیچکس نمیفهمه که مسیر اصلی حرکتت چی بوده. VPN هم دقیقا مثل این تونل عمل میکنه، ولی برای اطلاعات اینترنتیت!
خطرات استفاده از vpn
استفاده از فیلترشکن ها و خصوصا نسخه رایگان آن ها مشکلاتی را به همراه داره که در ادامه بیان می کنیم.
متصل شدن به سرورهای ناشناس و نداشتن امنیت
بعد از اینکه سیستم یا موبایل خودتون رو به این فیلترشکن ها متصل می کنید قطعا نمیدونین که این سرور ها در کجا قرار دارند یا اصلا کی پشت این سرورهاست . وقتی روی VPNهای رایگان تحقیق کردن، معلوم شد بعضی از اونا دارن به سرورهای چینی وصل میشن، اما انگاری میکنن که از کشور دیگهای هستن. حالا چرا این کارو میکنن؟ چون قوانین حفظ اطلاعات تو چین خیلی سخته! و بیشتر این سرورها (حدود ۸۶ درصدشون) حتی سیاست خاصی برای حفظ امنیت یا حقوق کاربر هم ندارن و اصلاً در چین، استفاده از VPN خودش یه قضیه غیرقانونیه.
حالا فکر کن، VPNهای رایگان به جای خدمت رایگان، ممکنه هزینههای پنهانی داشته باشن. برای اینکه یه VPN درست و حسابی کار کنه، نیاز به تجهیزات خفن و افراد متخصص داره. پس چطور یه چیزی که هزینه زیادی داره، رایگان میشه؟ اکثراً وقتی چیزی رایگانه، یعنی توی یه جا دیگه چیزی ازت میگیرن، مثل اطلاعاتت یا ترافیک اینترنتت. پس وقتی میخوای از یه VPN استفاده کنی، حتماً فکر کن چی داری به جاش میدهی!
مصرف زیاد اینترنت توسط فیلترشکن ها
وقتی از یه فیلترشکن یا VPN استفاده میکنی، معمولاً حجم اطلاعاتی که از اینترنت مصرف میشه، بیشتر میشه. این به چند دلیله:
۱. رمزگذاری: VPNها اطلاعاتت رو رمز میکنن قبل از اینکه اونو از طریق اینترنت بفرستن. این رمزگذاری باعث میشه حجم بیشتری اطلاعات ترافیک داشته باشیم.
۲. هدر دادهها: برای حفظ امنیت و استقرار اتصال مطمئن، VPNها اطلاعات اضافی، مثل هدرها یا metadata، رو به دادههات اضافه میکنن.
۳. سرورهای دورتر: اگه سرور VPNی که بهش وصل میشی در نقطهای دور باشه (مثلاً در یک قاره دیگر)، اطلاعات باید مسافت بیشتری طی کنه، که میتونه باعث کند شدن و مصرف بیشتر اطلاعات بشه.
پس اگه توجه نکنی، ممکنه ببینی که با استفاده از VPN، حجم اینترنتت زودتر از حالت عادی تموم میشه!
سرعت بسیار پایین و قطعی زیاد
وقتی از فیلترشکن یا VPN استفاده میکنیم، گاهی با سرعت اینترنت پایین مواجه میشیم. این مشکل میتونه به خاطر سرورهای شلوغ، فاصله زیاد تا سرور، رمزگذاری دادهها، محدودیتهای طراحی شده توسط سرویسدهنده یا حتی کیفیت نرمافزار فیلترشکن باشه. بعضی فیلترشکنهای رایگان هم ممکنه عمداً سرعت رو کاهش بدن تا کاربر رو وادار به خرید نسخه پرداختی کنن. برای انتخاب بهترین فیلترشکن، بهتره نظرات دیگر کاربران رو مطالعه کنیم.
بیشتر بخوانید: امنیت سرور مجازی
آلوده بودن به ویروس ها و بدافزارها
اگه از VPNهای نامعتبر یا کمکیفیت استفاده کنی، یکی از بزرگترین خطراتی که ممکنه باهاش مواجه بشی، ورود بدافزار به دستگاهته. خطرات مرتبط با بدافزار در VPNها شامل:
۱. دزدیدن اطلاعات: بدافزار میتونه اطلاعات حساسی مثل رمزهای عبور، اطلاعات بانکی یا موارد شخصی رو جمعآوری و به دیگران بفروشه.
۲. کنترل دستگاه: برخی بدافزارها میتونن دسترسی به دستگاهت رو بگیرن و اونو برای حملات به دیگران یا مسائل خرابکاری استفاده کنن.
۳. مصرف زیاد منابع: بدافزار ممکنه باعث کند شدن دستگاهت بشه یا حتی منابع سیستمی رو به طور غیرعادی استفاده کنه.
۴. تبلیغات ناخواسته: بعضی بدافزارها ممکنه تبلیغات مزاحم و زیاد رو نمایش بدن و تجربهت رو تو اینترنت خراب کنن.
۵. افت امنیت: وقتی بدافزار روی دستگاهت باشه، امنیت کلی سیستم میتونه به خطر بیفته و دسترسی به سایر برنامهها و فایلها برای بدافزار آسونتر میشه.
تغییر مداوم آی پی و حساس شدن سایت ها و اپ ها
در صورت استفاده از vpn حتما دیدین که هر بار از یک کشور جدید به فیلترشکن متصل می شید و هر بار آی پی اتصال تغییر میکنه. به عنوان مثال یک بار به سرور ژاپن وصل می شید و یکبار به سرور انگلیس و هر بار هم وارد اینستاگرام می شید. اینستاگرام آی پی های ورودی به حساب ها رو چک میکنه و اگر مورد مشکوکی مشاهده بشه حساب رو بلوکه می کنه!
چون یک نفر نمیتونه در فاصله چند ساعتی توی دوتا قاره متفاوت باشه و این سایت ها و اپ ها رو حساس میکنه و امنیت حساب های شما رو به خطر میندازه.
راه حل جایگزین به برای رفع تحریم ها
به جای استفاده از vpn می توانید از سرویس های آی پی ثابت برای رفع تحریم های اینترنتی کمک بگیرید. استفاده از آی پی ثابت به دلیل ثابت بودن آی پی و لوکیشن امنیت اطلاعات و حساب های شما رو تضمین میکنه و همچنین چون سرورهای مخصوص انتخاب و به صورت اختصاصی کدنویسی میشه سرعت بسیار بالاتر و قطعی بسیار کمتری رو تجربه می کنید. و قطعا از ورود بد افزارها به سیستم و دستگاه خود جلوگیری می کنید. برای خرید آی پی ثابت با بهترین کیفیت و قیمت می توانید به وبسایت سیتی سرور مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: آی پی ثابت چست؟